Hemfosa Konst - Graffiti

Hem / Om Hemfosa / Hemfosa Konst - Graffiti

 Konsten att äga rätt samling


Hemfosas värld handlar om att hitta skönhet och se möjligheter andra ännu inte sett. Lite som att forma en värdefull konstsamling. Vi utgår från det befintliga och fråga oss; kan det bli större? Kan det bli vackrare? Kan det bli bättre - ihop eller separat? För oss handlar det om utveckling. För våra hyresgäster, för våra ägare, för oss, för våra förvaltare. Vi gillar det svåra. vi gillar det utmanande. Det är när det fula blir det vackra, när det snåriga blir det enkla; då är vi där vi vill vara. Vi är experter på konsten att hitta rätt!

Hemfosa låter olika konstnärer tolka ett urval av fastigheter i beståndet utifrån sina respektive konstnärliga uttryck. Tidigare har samarbetet varit tillsammans med konstnärerna Mattias Öhrberg, Hans von Corswant och Tomas Nanne Sandberg, vilka har tolkat ett urval av Hemfosas fastigheter. med rötter i den svenska gatukonsten följt av framgångar på den mer traditionella konstscenen.

Gatukonsten har länge brottats med fördomar från den konservativa publiken om vad riktig konst är och det har tagit tid för den kontroversiella genren att hitta in i finrummen. Världskända graffitikonstnärer såsom Banksy har banat väg för fler talanger och idagbehöver man inte längre leta efter en övergiven betongpelare eller fallfärdiga industilokaler för att beskåda konstformen. Lovande konstnärer har fått sin rättmätiga plats på konstscenen och konstsamlarna har fått upp ögonen för detta uttryck.
Gouge
född 1977 och utsågs 2013 till Sveriges bästa graffiti Målare 2012 av tidningen Kingsize Magazine. Gouge har en MFA från Konstfack. Idag arbetar han på heltid med olika typer av projekt, oftast med graffiti involverat på ett eller annat sätt. De senaste två åren har han varit del av Riksteaterns graffitievent Art Of The Streets. Först som workshopledare på Art Of The Streets i Stockholm under 2012, sedan som konstnärlig ledare på Riksteaterns graffitikollo Art Of The Streets Camp åren 2012 och 13. Gouge har också varit workshopledare för barn och vuxna i ett större graffitiprojekt i Rejmyre utanför Norrköping. På senare år har Gauge deltagit på både grupp- och soloutställningar i Stockholm, Sverige och utomlands. Gouge konstnärliga fokus ligger på både text och figurmåleri. Han fördjupar sig i helhetsmotiv och teman runt sina målningar, som kan vara allt från enkla och snabba skisser på papper till stora, flerdagars muralmålningar. Gouge måleri bär med sig influenser från både populärkultur och uppväxten i norra Stockholms förorter.


Huge
 är född 1975 i Stockholm och har ritat och målat i hela sitt liv. Då hans målningarna var mycket uppskattade bland andra målare begav man sig dit för att titta och Huge skapade på så sätt en hype kring sina målningar. Förutom att Huge målningar blev en destination, så fick de sitta kvar på sin plats i många år utan att någon tvättade bort dem och kunde därmed upplevas av väldigt många.
Huge har bland annat gjort en stor väggmålning i Slakthusområdet som bör vara en av de största i Sverige. Han brinner mest för att måla med burk på tavlor och väggar i fotorealistisk stil med graffitikänslan kvar i bildspråket. Nu ser Huge fram emot att producera större konstverk på tavlor med det extremt bra material och färg som finns tillgänglig idag jämfört med de sprayburkar han började använda för över tjugo år sedan!


JAG
90-talet, ägnade han sig till konst och designstudier, medverkade på Liljevalchs vårsalong vid ett flertal tillfällen
2000-talet, utställningar och arbeten inom arkitektur och design i Stockholm, Paris, London och Tokyo
2008, påbörjas en bok med undertiteln "The Diagnosed generation"
2012, skapas aliaset JAG för att återigen arbeta med konst
2014, påbörjas arbeten på duk och parallellt görs ett flertal gatukonstaktioner
Utställningar i Stockholm, London, Paris och Tokyo.
Medverkat i ett flertal böcker samt hundratals Svenska och internationella tidningar.


RCW
Rolf Carl Werner född 1971 är en etablerad spraykonstnär med många utställningar och projekt bakom sig. Han är representerad i kommuner, landsting, museum och privata konstsamlingar. 2007 fick RCW i uppdrag att gestalta/spraymåla ett helt bostadsområde, unikt i sitt slag på den tiden i Sverige. Har även debatterat och drivit stora projekt kring graffiti under alla år av nolltolerans. Han har också medverkat i stora samprojekt runt om i Sverige som t.ex. Pärra ?Ruskig? Andreassons stora högstadieprojekt i Halmstad (Statens Konstråd). RCWs stora målning från Lindesberg representerar ordet Graffiti på Wikipedia. Han var även en av de inbjuda konstnärerna som målade på ett av Sveriges största graffitievent: Spring Remake i Snösätra. Rolf Carl Werner är en självlärd graffitimålare från 80-talet men utvecklade sitt konstnärskap på mitten av 90-talet genom studier på Konstfack med Tom Hedqvist som professor. Han jobbar gärna med figurativa, föreställande motiv likväl som abstrakta bokstavsbaserade motiv.