Fastigheter som rymmer två världar

På Förvaltningsrätten i Stockholm sitter cirka 500 anställda i en byggnad med speciella krav. Precis som i alla andra samhällsfastigheter, så behöver det finnas plats för två världar. Blandningen mellan arbetsplats och offentligt rum är en utmaning som vi ofta stöter på, men med vår erfarenhet kan vi tillsammans med kunden hitta de bästa lösningarna för just deras behov.

Att utveckla och underhålla fastigheter som är mer än en vanlig arbetsplats gör Hemfosa dagligen. Samhällsfastigheter, så som Förvaltningsrätten i Stockholm, delar ofta utrymmet med besökare från allmänheten. Allt landar helt enkelt i att kunna anpassa lokalerna efter mötet mellan två världar.

Det gäller att alltid ha i åtanke att det är en arbetsplats i kombination med ett offentligt rum, båda måste få utrymme. Vi behöver tänka på integriteten för båda parter.

Joakim Helmersson, Service- och säkerhetschef på Förvaltningsrätten.

Det är alla gånger inte helt okomplicerat att skapa en fastighet från grunden för en specifik hyresgäst. Ibland handlar det om att anpassa redan existerande lokaler för att förenkla vardagen för de som ska gå i korridorerna, sitta i möten och ta emot besökare dag in och dag ut. Joakim Helmersson och hans kollegors arbetsplats var ett sådant fall. Förvaltningsrätten hade redan varit på plats i fastigheten i åtta år och precis genomgått en stor renovering när Hemfosa förvärvade den.

Oavsett hur länge hyresgästen har suttit i lokalerna så är det är viktigt att hela tiden ha ett långsiktigt tänk. Hur det blir det när behoven förändras? Att förenkla för dem långsiktigt är alltid viktigast.

Allan Ljungstedt, Teknisk förvaltare på Hemfosa.

Hyresgästers behov och krav på lokalerna kan sannerligen förändras. Just nu har till exempel Förvaltningsrätten, precis som många andra myndigheter, fått högre krav på säkerheten inne i lokalerna, vilket innebär att entrédelen kommer att byggas om. Besökare kommer inom en snar framtid att gå genom en säkerhetskontroll likt en flygplats, med larmbågar och röntgen, nästa gång han kommer innanför portarna.

Vår uppgift är att hjälpa hyresgästen att hänga med i tiden genom att uppdatera lokalerna och skapa moderna ytor efter deras behov. Säkerheten är givetvis en av flera stora och viktiga frågor i detta fall, vilket det även är hos många andra av våra hyresgäster. De nya kraven kräver en förändring och vi kommer därför att bygga om entrédelen för att uppfylla dem.